Inhoud
Een gele doos bevat jouw medische en andere belangrijke gegevens. Als rechthebbende kan je deze doos gratis aanvragen, zodat hulpverleners snel de nodige informatie vinden als dit nodig is.
Voorwaarden
-
Je woont in Heers
-
Je bent minimum 65 jaar
Procedure
Je kan de doos afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis tijdens de openingsuren of aan de buitenschoolse kinderopvang ‘Het Hemeltje’.
Het enige dat we nodig hebben is je naam en voornaam, je geboortedatum en het adres om de afhaling te registreren.
Hoe de ‘gele doos’ gebruiken?
Stap 1: In de doos vind je twee fiches: de medische fiche en de fiche vermiste personen. Vul beide fiches in, dit kan samen met iemand van de familie, je mantelzorger of hulpverlener (bv je dokter, je apotheker, de verpleegster).
Stap 2: Vul de ‘gele doos’ aan met een kopie van je identiteitskaart/recente foto.
Stap 3: Vraag aan je dokter of apotheker een ingevuld medicatieschema. Dit schema geeft duidelijk weer welke medicatie je op dit moment neemt. Let op! Bij verandering van medicatie is het belangrijk dat je ook het schema in de ‘gele doos’ aanpast.
Stap 4: Plaats de ‘gele doos’ in je koelkast.
Stap 5: Plak de bijgevoegde sticker aan de binnenkant van je voordeur. Zorg er voor dat de hulpverlening steeds toegang tot je woning heeft !
Kostprijs
De gele doos is volledig gratis.
Meer info
Je bewaart deze gele doos in de koelkastdeur. Door deze centrale gekende plaats te gebruiken, vinden hulpverleners in een noodsituatie meteen de nodige informatie.
Door de meegeleverde sticker te plakken op de binnenkant van je voordeur, weten hulpverleners dat er een gele doos in je koelkast zit. Zo vinden ze snel de nodige informatie om gepaste hulp te bieden.
Enkel de informatie die hulpverleners nodig hebben om snel en veilig te handelen in geval van medische nood, een ongeval of verdwijning, zet je in deze doos:
- kopie van je identiteitskaart (waarop je duidelijk nog herkenbaar bent) of een recente foto
- medische gegevens (in te vullen op de medische fiche) over o.a.
- chronische aandoeningen
- ziekten en allergieën
- contactpersonen
- gegevens die nuttig zijn in het geval van vermissing, vooral van belang voor mensen met dwaalgedrag door bijvoorbeeld dementie. Je kan deze gegevens invullen in de fiche vermiste persoon. Als je al een soortgelijk document hebt ingevuld, bijvoorbeeld een vermissingsfiche in kader van dementievriendelijke gemeente, dan kan je dit document hier ook voor gebruiken.
- medicatielijst (kan je vragen aan je apotheker of huisarts).
Eventueel kan je ook nog volgende zaken toevoegen:
- documenten m.b.t. wilsverklaringen
- levensreddende medicatie (Let op: Enkel medicatie die mag bewaard worden in de koelkast.)