Nieuwe PIN-code en PUK-code voor identiteitskaarten

Inhoud

Bij de aanvraag van jouw elektronische identiteitskaart (eID of Kids-ID) krijg je een brief met een PIN-code en een PUK-code. Bij het afhalen van jouw kaart in het gemeentehuis, kan je jouw PIN-code wijzigen.

Ken je jouw PIN-code niet meer of wil je jouw PIN-code deblokkeren (3 keer een foute code ingegeven), dan kan je met jouw PUK-code (brief) op het gemeentehuis een nieuwe PIN-code aanmaken.

Heb je ook jouw PUK-code niet meer, dan moet je nieuwe codes aanvragen.

Procedure

Je kan:

Binnen de 3 dagen worden jouw nieuwe codes verstuurd naar het gemeentehuis waar je bent ingeschreven. De gemeente verwittigt je wanneer de codes zijn toegekomen. Vervolgens ga je langs bij jouw gemeente om jouw nieuwe PIN-code aan jouw identiteitskaart te koppelen.

Geen aanvraag nodig voor nieuwste versie eID’s

Het aanvragen van nieuwe codes is enkel van toepassing op de oude elektronische identiteitskaarten. Met de nieuwste eID’s (vanaf versie V.1.8) hoeven er geen codes meer aangevraagd te worden. Je kan meteen op het gemeentehuis een nieuwe pincode aanmaken. De kaart deblokkeren gebeurt ook automatisch.

Uitzonderingen

Als je verhuist op het moment dat je jouw codes kwijt bent, dan kan je tijdelijk geen nieuwe codes aanvragen. Bij de inschrijving in jouw nieuwe gemeente kan je onmiddellijk nieuwe codes aanvragen.

Heb je al een aanvraag voor een nieuwe eID lopen, dan ontvang je automatisch een brief met jouw nieuwe codes.

Naar top