Oplaadpunt prepaidmeter (budgetmeter)

Het oplaadpunt vind je terug in het Administratief Centrum.

Raadpleeg de openingsuren

 

Inhoud

Prepaid (vroeger: budgetmeter) is een betaalsysteem bij de netbeheerder (Fluvius) waarbij je op voorhand betaalt voor je elektriciteits- of aardgasverbruik.

Voorwaarden

Prepaid is enkel voor elektriciteits- en aardgasklanten bij de netbeheerder Fluvius:

  • Voor elektriciteit schakelt de netbeheerder Prepaid onmiddellijk in.

  • Voor aardgas schakelt de netbeheerder Prepaid in wanneer je je factuur niet betaalt of een afgesproken afbetaalplan met de netbeheerder niet nakomt. Meer informatie: ‘Wat als u uw energiefactuur niet betaalt’.

Het is ook mogelijk om Prepaid in te schakelen als je nog geen schulden heeft bij de netbeheerder. Neem hiervoor contact op met Fluvius.

Procedure

Bij Prepaid betaal je op voorhand voor je verbruikte energie door middel van een oplading via een webportaal of een oplaadpunt in je buurt. Afhankelijk van het type meter dat je hebt, zijn er twee scenario’s:

  • bij een digitale meter activeert de netbeheerder de prepaidfunctie in de digitale meter. Dit gebeurt vanop afstand.

  • bij een klassieke, analoge meter vervangt de netbeheerder eerst je analoge meter door een digitale meter. Tot op dat moment ontvang je voorschotfacturen. De vervanging van je meter is gratis en verplicht.

In sommige gevallen is het niet mogelijk om Prepaid in te schakelen. De netbeheerder plaatst in dit geval een autonome stroombegrenzer. Hiermee kan je maar enkele huishoudelijke toestellen op hetzelfde moment gebruiken. Je blijft betalen via voorschotfacturen en betaalt je schuld af met een afbetaalplan.

Via Prepaid betaal je je schuld bij de netbeheerder af met vijf euro per week. Bij iedere oplading gaat 35% van het bedrag naar de afbetaling van de schuld, maar ook als je niet oplaadt, loopt de afbetaling verder.

Kostprijs

Prepaid is gratis. Er worden voor de plaatsing zelfs geen extra kosten aangerekend.

Je betaalt voor je verbruik:

  • de sociale maximumprijs (= sociaal tarief) als je daar recht op hebt

  • in de andere gevallen: het tarief bij de netbeheerder. Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als je geen schulden meer hebt bij de netbeheerder, is het dan ook de moeite om terug op zoek te gaan naar een leverancier die goedkopere prijzen aanbiedt. De goedkoopste leverancier vind je via de V-test van de VREG.

Uitzonderingen

Als je nog een analoge budgetmeter hebt, laad je op met een budgetmeterkaart. Als je zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijg je voor elk een aparte kaart. Je kan hiermee opladingen doen in een oplaadpunt.

Externe links

Naar top