Wijk-werken

Vanaf 1 januari 2018 is het PWA omgevormd tot wijk-werken. Dat houdt in dat je klussen laat uitvoeren door werkzoekenden en hen vergoedt met wijk-werkcheques.

Welke klussen?

Een greep uit het (uitgebreide) aanbod:

1. Particulieren
Kleine herstellings- en onderhoudswerken (schilderen of behangen), klein tuinonderhoud (haag snoeien), hulp bij huishoudelijke taken (strijken)…

2. Scholen
Preventie (opzichter aan de schoolpoort), administratieve hulp (opendeurdag), kleine herstellings- en onderhoudswerken (zandbak, speeltuig…), hulp bij begeleiding van personen (voor- en naschools toezicht)…

3. Vzw’s en niet-commerciële verenigingen
Preventie (voetbalsteward), administratieve hulp (opendeurdag), hulp bij begeleiding van personen (bedelen van maaltijden aan kansarmen)…

4. Land- en tuinbouwbedrijf
Alle activiteiten uitgeoefend binnen het paritair comité voor tuinbouwbedrijf zijn toegelaten, met uitzondering van het aanplanten en onderhouden van parken en tuinen en champignonteelt.

Alle klussen die in onze gemeente mogelijk zijn, vind je op www.vdab.be/wijk-werken.

In de praktijk?

Meld je aan op www.vdab.be/wijk-werken en vul de gebruikersovereenkomst in. Na betaling van je jaarlijkse bijdragen van €7,50 kan je wijk-werkcheques bestellen.

Hoe bestel ik wijk-werkcheques?

Je moet minstens tien cheques per keer bestellen, in een veelvoud van tien. Eén cheque kost €7,45 en is 12 maanden geldig.
Opgelet: voorlopig kan je alleen papieren cheques bestellen!

Hoe betaal ik met wijk-werkcheques?

Je betaalt één wijk-werkcheque per begonnen uur. Vul de gegevens in op de wijk-werkcheques voor je ze afgeeft aan de wijk-werker, na de activiteit. Ben je dit vergeten, doe dit dan minstens op het einde van de maand waarin de activiteit plaatsvond.

Weetjes!

  • Je hoeft geen extra verzekering af te sluiten voor de wijk-werker.
  • Als je een privépersoon bent, zijn wijk-werkcheques fiscaal aftrekbaar
  • Wijk-werkcheques die je niet gebruikt hebt en die nog geldig zijn, worden voor 70% terugbetaald
Naar top